GERİ

Komplo Teorileri: Eğitim Bir Çare Olabilir mi?

 Bu etkinlik için kayıtlar kapanmış

Nisan 22, 2024

Saat: 20:00-21:30

 

SEÇBİR İşbirliğiyle:

se%C3%A7bir.png

 

22 Nisan Pazartesi günü  20:00-21:30 saatleri arasında Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek “Komplo Teorileri: Eğitim Bir Çare Olabilr mi?” etkinliğine davetlisiniz!

Eğitim ortamlarında ele almamız gereken en önemli konulardan biri de komplo teorileri. Zira komplo teorileri yetişkinlerde olduğu kadar küçük yaş grupları arasında da yaygınlaşıyor. Bir araştırma 13-17 yaş grubunda en az dört komplo teorisine inananların oranı %60 olduğunu gösteriyor. Komplo teorilerinin sunduğu açıklamalar, öğrencilerin çevrelerindeki olayları anlamlandırma yollarını ve vatandaşlık anlayışlarını biçimlendiriyor. Peki eğitim komplo teorileriyle mücadelede bir araç olabilir mi?

Bu buluşmada SEÇBİR’den Melisa Soran’ın moderatörlüğü ve Prof. Dr. Kenan Çayır’ın katkılarıyla Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Doç Dr. Sinan Alper ile “İnsanlar komplo teorilerine neden inanıyor? Bu inanmanın psikolojisini nasıl açıklarız? Eğitim komplo teorileriyle mücadelede etkili olabilir mi?” gibi soruları konuşacağız. Alper’in yakın zamanda Onurcan Yılmaz ile birlikte yayımladıkları “Komplo Teorilerine Neden İnanırız?” başlıklı kitaptaki bulgularını tartışmaya açacağız. 

SEÇBİR-Öğretmen Ağı Akademi Buluşmaları, akademide yürütülen çalışmaların ve üretilen bilgilerin öğretmenler başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesle, öğretmenlerdeki deneyimin ise akademiyle paylaşılmasını amaçlamaktadır. Farklı disiplinlerden akademisyenlerin farklı branşlardan eğitimcilerle bir araya gelmesiyle günümüzün sorunlarına disiplinlerarası bir bakış geliştirmeyi de hedeflemektedir. 

Çevrimiçi ortamda gerçekleşecek buluşma serisi öğretmenler, akademisyenler, sivil toplum çalışanları ve gönüllüleri başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesin katılımına açıktır. 

Tüm branş ve kademeden öğretmenlerinin, öğrencilerin katılımına açık ve ücretsiz olan bu etkinliğe kaydolmak için aşağıdaki “Etkinliğe Kaydol” butona tıklamanız yeterli.

 

Melisa%20Soran.png

Melisa Soran

Melisa Soran, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) eğitim alanında çalışmaya başladı ve yüksek lisansını Eğitim Bilimleri Programı’nda yaptı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Hisar Eğitim Vakfı Okulları’nda görev yaptıktan sonra 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ekibine katıldı. Halen SEÇBİR ekibinde yer alan Soran’ın çalışmaları eleştirel düşünme, insan hakları, ayrımcılık, cinsiyet, engellilik ve kapsayıcı eğitim alanlarına yoğunlaşıyor.

 

sinan%20alper.jpg

Sinan Alper

Sinan Alper, yüksek lisansını London School of Economics and Political Science’ta, doktorasını ODTÜ’de tamamlamış; Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde doçent doktor olarak çalışmaktadır. Siyasi/ahlaki tutumlar ve onların arkasındaki sosyal bilişsel süreçlerle ilgilenen, insan psikolojisi ve dünyada olup bitenler arasında bağlantı kurmayı amaçlayan Alper’in çalışmaları uluslararası birçok dergide yayınlanmıştır. 2025 yılına kadar devam edecek olan ve komplo, paranormal ve sahte bilim inançları hakkında iki TÜBİTAK projesinin yürütücüsüdür. 2021-2024 arasında European Journal of Social Psychology’de yardımcı editörlük görevini yürütmüş olan Alper, "Sağcılığın ve Solculuğun Psikolojisi: Farklı Dünyaların İnsanları" ve "Komplo Teorilerine Neden İnanırız? Komplo İnançlarının Psikolojisi Üzerine" isimli kitapların eş-yazarıdır.

 

kenan%C3%A7ay%C4%B1r.pngKenan Çayır

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı’dır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamlayan Kenan Çayır, doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.  Kapsayıcılık, ayrımcılık, yurttaşlık, insan hakları ve birlikte yaşama gibi konuları eğitim merceğiyle ele alan çalışmalar yürütmekte, bu alanlarda eğitimler tasarlamakta ve eğiticilik yapmaktadır.

 

Tarih
2024-04-22 20:00 - 21:30
Konum
Çevrimiçi
╲╱