GERİ

Mülteciliği Edebiyat ile Konuşmak: Nasıl Bir Pedagoji?

 Bu etkinlik için kayıtlar kapanmış

Ekim 10, 2023

Saat: 20:00-21:15

 

10 Ekim Salı günü 20:00-21:15 saatleri arasında Öğretmen Ağı ve SEÇBİR işbirliği ile, Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek “Mülteciliği Edebiyat ile Konuşmak: Nasıl Bir Pedagoji?” etkinliğine davetlisiniz!

 

Türkiye’de mültecilik konusundaki tartışmalar ve bu konunun nasıl ele alınabileceğine dair hissedilen yoğun duygular son zamanlarda eğitim ortamlarına da yansıyor. Bu durum öğretmenlerin önüne de günden güne farklı zorluklar çıkarıyor. Göç,mültecilik gibi zor ve kısa vadeli çözümü olmayan ve okul hayatına da bir yansıması olan bu konunun nasıl ele alınabileceğine dair kaynaklar da oldukça sınırlılık gösteriyor. Aslında son yıllarda, bu noktada, sayıları hızla artan mültecilik odaklı çocuk ve gençlik edebiyatı ürünleri, mültecilik konusunu sınıfına taşımak isteyen eğitimciler için önemli bir işlev görebilir. Ancak burada önemli bir soru daha ortaya çıkıyor: “Bu kitapları sınıflarda nasıl bir pedagojik yaklaşımla ele alabiliriz?”

 

Akademisyenlerden ve öğretmenlerden oluşan Öğretmen Ağı Mültecilik ve Öykü Kitapları Topluluğu geçtiğimiz dönemlerde bu soruya oldukça kafa yordu ve bu konuda yayınlar hazırladı. Bu çalışmaların da ışığında gerçekleşecek ve konuşmacılığını İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı Kenan Çayır ve Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Miray İşler’in; moderatörlüğünü ise yine Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Aslı Gökgöz’ün üstlendiği bu etkinlikte de; sadece mültecilik konusunda değil tüm dezavantajlı gruplarla çalışırken kullanılabilecek “noksanlık pedagojisi”“farklılık pedagojisi” ve “norm-eleştirel pedagoji” gibi yaklaşımlar tartışmaya açılacak, geliştirilen somut öneriler sunulacaktır.    


Mülteciliği edebiyat ve pedagoji perspektifinden konuşmak isteyen herkesle 10 Ekim Salı saat 20:00’de buluşalım!

 

asl%C4%B1g%C3%B6kg%C3%B6z.png

Aslı Gökgöz

1982 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. Eğitim sektöründe 10 yılı aşkın bir süre eğitimci olarak çalıştı. Bisiklete binmeyi, kamp yapmayı, doğayı kucaklamayı, doğadan topladığı nesneleri boyamayı seven Gökgöz aynı zamanda Ege Mai’nin de annesi. Ege Mai sayesinde kapısını araladığı çocuk kitaplarının dünyasını da çok seviyor. Şimdilerde çocuk edebiyatı konusunda çalışmalar yürüten ve Kültür için Alan (2021) tarafından desteklenen “Ortak Hikâye” projesinin yürütücüsü olan Aslı Gökgöz aynı zamanda Öğretmen Ağı Değişim Elçisidir.

 

kenan%C3%A7ay%C4%B1r2.png

Kenan Çayır

Kenan Çayır İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanıdır. Ders kitapları, yurttaşlık, insan hakları eğitimi, ayrımcılık, kapsayıcı eğitim üzerine çalışmakta, bu alanlarda yayınlar yapmaktadır.

 

mirayi%C5%9Fler.png

Miray İşler

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi olan İşler, İnönü Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünden 2008 yılında mezun oldu. Aynı yıl Balıkesir’de bir devlet okulunda göreve başladı. 2022 yılında Modern Türk Edebiyatı alanındaki yüksek lisansını tamamladı. Öğretmen Ağı’nda “Çocuk Edebiyatında Mültecilik”, “Dijital Çözümler ve İletişim” topluluklarına dahil oldu. Yaratıcı okuma ve yazma alanında sınıf içi uygulamalar geliştirdi. 15. Eğitimde İyi Örnekler Konferansında “Bir Hikayem Var” adlı uygulamasıyla yer aldı ve uygulaması Şanlıurfa, Diyarbakır’daki İÖK Yerel çalıştaylarında yaygınlaştırıldı. Doğa Derneği gönüllüsü olan İşler; yaratıcı drama, ekoloji ve kapsayıcılık temelli ders içerikleri üretmeye devam etmektedir.

 

 

Tarih
2023-10-10 20:00 - 21:15
Konum
Çevrimiçi
╲╱