GERİ

MERAK MAKİNESİ - HAVA GÜCÜYLE DÖNEN MAKİNE

Nisan 9, 2021

Bilim Kahramanları Derneği İşbirliğiyle:



Etkinlik, Yaratıcı Özgüven Festivali paralel etkinliklerinden, Festival partneri Bilim Kahramanları Derneği işbirliği ile 9 Nisan tarihinde 18.00-19.15 saatlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşti. "Bilim Kahramanları ile Merak Makinesi – Hava Gücüyle Dönen Makine" atölyesi, Bilim Kahramanları Derneği’nin Merak Makinesi* projesi kapsamında hazırlanmıştır. Hava Gücüyle Dönen Makine atölyesindede ünlü bilim insanı Isaac Newton'u yakından tanıdık ve Newton’un hareket yasalarından üçüncüsü olan “Etki Tepki Yasası” üzerinde durduk. Roket balon deneyi ardından etki tepki yasasının havacılık ve uzay çalışmalarıyla ilişkisini kurduk. Bir mühendisin İlham Verici Hikayesi’ni izledik. Atölye sonunda gerçekleştireceğimiz Hava Gücüyle Dönen Makine tasarımımızın çalışma prensibini bu yasa ile açıklarken 5E modelini kullandık. 

 

 

Zerrin Ay Hakkında

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi - Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisansını Başkent Üniversitesi Eğitim Enstitüsü - Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nda yaptı. Meslekte 15 yılını tamamlarken bir eğitim gönüllüsü olarak 18 yıldır TEGV’de çocuklarla birlikte.  Ordu ili Akkuş İlçesi’nde bir köy okulunda başladığı öğretmenlik yolculuğuma Ankara’nın Kazan ve Sincan ilçelerinde devam etti. 2015 - 2017 yılları arasında MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Yeteneklilerin Geliştirilmesi Daire Başkanlığı'nda görev yaptı. Burada özel yetenekli öğrenciler için yürütülecek destek eğitim faaliyetlerinin niteliğinin artırılmasına yönelik hizmet içi eğitimleri planladı ve eğitmen olarak görev aldı.  Bununla birlikte BİLSEM’lerde yürütülecek robotik kodlama eğitimlerinin geliştirilmesine yönelik, TURKCELL işbirliğiyle yürütülen Zeka Gücü Projesinin takibini yaptım.  2016 yılında, Bilim Kahramanları Buluşuyor FIRST LEGO League Turnuvaları’nda jüri üyeliği ile Bilim Kahramanları Derneği’nde gönüllü oldu.  2017 yılında Yenimahalle Bilim ve Sanat Merkezi’ne atandı. Burada da Dernek ile işbirliğini sürdürdü ve kurumdaki 10 öğretmenle Merak Makinesi Projesi’ne dahil oldu. Üç yıl süreyle farklı öğrenci gruplarıyla projenin modüllerini uyguladı. Burada bilişim teknolojileri ve görsel sanatlar öğretmeni arkadaşlarıyla bir robotik kodlama takımı kurdu. Üç yılda ulusal ve uluslararası pek çok turnuvaya katıldılar ve çeşitli dereceler elde ettiler. Ayrıca çeşitli TÜBİTAK projelerinde yürütücü, danışman ve rehber olarak farklı görevler aldı. Son olarak Etimesgut Bilim ve Sanat Merkezi’nde görevimi sürdürmekte. Burada da Merak Makinesi modüllerini çevrimiçi derslerde deneyimleme fırsatı oldu. Aynı zamanda, Etimesgut BİLSEM’ de de kurdukları takım ile çalışmalarımızı sürdürüyor.  Başarıya giden yolun tek başına geçilemeyeceği düşüncesiyle görev yaptığı her okul ve kurumda gerek zümre arkadaşlarıyla gerekse farklı disiplinlerden meslektaşlarıyla işbirlikli çalışmaya özen gösterir.

 

Bilim Kahramanları Hakkında

“Her çocuk mucit doğar” söylemiyle yola çıkan Bilim Kahramanları Derneği; bilim, bilimsel düşünce ve bilimsel farkındalığın toplumun her kesiminde yayılması ve teşvik edilmesi için çalışmalar yapmak, çocuk ve gençlerin erken yaşta bilimle buluşmalarını sağlamak amacıyla faaliyet gösterir. Özellikle de çocuk ve gençlerin, 21. yüzyıl becerilerine sahip, üretken ve duyarlı dünya vatandaşları olarak yetişmelerine katkı sağlamak amacıyla birçok uluslararası ve ulusal projeyi hayata geçirmektedir.

 

Tarih
2021-04-09 18:00 - 19:15
╲╱