IRKÇILIK KARŞITI PEDAGOJİ
Mart 27, 2021
BoMoVu İşbirliğiyle:
Irkçılık, insanlar arasında ilişkilerde çeşitli şekiller alabilen ve çoğu zaman egemen algıya görünmez iken, bedene, duygulara, bilinçaltına ciddi yaptırımları olan ve pek tartışılmayan genelgeçer bir davranış tipi. Zaman zaman, dile getirilip politik olarak araçsallaştırıldığında, büyük kıyımlara yol açan bir akım. Uygulayan tarafından çoğu zaman bilince çıkarılmadan uygulanan bu davranışlar, çocukluktan itibaren öğrenilir. Bunun mağduru olan çocuklar, sistemik bir ırkçılık ile halihazırda yüklü bir baskı altında varlıklarını ortaya çıkarmaya çalışıyor iken, kişisel ilişkiler üzerinden bu sistemdeki hadleri çocukluktan kendilerine sert biçimde aktarılıyor.
BoMoVu sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Derneği işbirliği ile gerçekleşen “Irkçılık Karşıtı Pedagoji Atölyesi” öğretmenlerin farkındalığını ve donanımlarını artırarak görünmez/adı konulmayan ırkçılığın çocuklar üzerinde bıraktığı bu tesiri hafifletmeyi amaçlıyor. BoMoVu derneğinin geliştirdiği Irkçılık Karşıtı Pedagoji Öğretmenlere Yönelik Kılavuzu’ndan yola çıkarak kurgulanan bu atölyede, ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenlerinin uygulayabilecekleri etkinlikler tanıtıldı. Ferhat Kılıç, Selçuk Açıkgöz, Emre Çetin Gürer, Ceren Doğan, Nil Delahaye’ni yürütücülüğü, Değişim Elçisi Murat Çıtır’ın moderasyonunda yapılan atölye, 27 Mart Cumartesi, 15:00 - 17:00 saatleri arasında gerçekleşti.
Murat Çıtır Hakkında
23 yıllık sınıf öğretmeni olan Murat Çıtır yaklaşık 10 senedir TEGV, TEMA, AÇEV, EÇEV, AKUT, Kızılay gibi farklı sivil toplum kuruluşlarında gönüllü faaliyetler yapıyor. Gönüllülüğü bir yaşam stili haline getiren Murat Çıtır, evli ve iki çocuk babasıdır.