GERİ

ÖĞRENCİLİĞİ #YENİDENDÜŞÜN

Ocak 21, 2021

 

“Eğitimin içine sıkıştığı kalıpları kıralım ve eğitim yaşantımızı şekillendiren tanımları yeniden yazalım. Eğitimle ilgilenen herkesle birlikte, bir arada olmanın verdiği güçle, eğitimi yeniden düşünelim.”

Değişim Elçileri tarafından yayınlanan manifestoyla duyurulan “Bağlantılar” isimli çevrimiçi panel serisinin beşinci bölümü, Öğrenciliği #YenidenDüşün 21 Ocak’ta Öğretmen Ağı Youtube kanalında yayınlandı. 

“Eğitimi Yeniden Düşün” ana başlığıyla düzenlenen Bağlantılar serisi, Öğretmen Ağı’nı destekleyen vakıflar ile Değişim Elçisi öğretmenler ve Ağ’ın paydaşlarını ağırlıyor. Seri, sırasıyla ‘Öğretmenlik’, ‘Okul’, ‘Veli Olmak’, ‘Eğitimin İçeriği’, ‘Öğrencilik’ ve ‘Başarı’ başlıklarında olmak üzere altı farklı bölümden oluşuyor.

21 Ocak Perşembe günü saat 20.00’de yayınlanan beşinci bölüm, Öğrenciliği #YenidenDüşün başlığıyla Aydın Doğan Vakfı Eğitim Müdür Nilgün Yorgancılar Erekli, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu, Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Lisesi 11. Sınıf Gazetecilik Alanı Muhabirlik Dalı Öğrencisi Sudenur Ar  ve Değişim Elçisi Seval Binici’yi konuşmacı olarak ağırladı. Bölümün moderasyonunu, İstanbul Bilgi Üniversitesi SEÇBİR Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı Prof. Dr. Kenan Çayır Üstlendi.

Bölümde konuşmacılar, pandemiyle değişen eğitim koşullarından yola çıkarak uzaktan eğitim sürecinde kapsayıcılık, erişilebilirlik ve yüksek çocuk katılımı  adına neler öğrenildi, eğitimde, yetişkin-çocuk arasındaki dengesiz güç ilişkisine dair görüş ve önerilerini paylaştı.

 

 

Moderatör

Prof. Dr. Kenan Çayır (İstanbul Bilgi Üniversitesi SEÇBİR Müdürü, Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür. Çayır, Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Avrupa Konseyi ve EIP Sloveyna’nın ortaklaşa düzenledikleri insan hakları eğitimi seminerlerine ve Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü’nün eğitici eğitimi seminerlerine katıldı; bu alanda sertifikalar aldı. Tarih Vakfı’nın Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi’nde öğretmenlere ve ders kitabı yazarlarına yönelik eğitimler verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Eğitim Reformu Girişimi’nin birlikte düzenledikleri “Düşünme gücü” adlı öğretmen eğitimi projesinde uzman eğitici olarak çalıştı. Farklı sivil toplum kuruluşlarının demokratikleşme ve insan hakları eğitimi alanındaki projelerinde danışmanlıklar yaptı. Ders kitapları, yurttaşlık, insan hakları eğitimi ve İslami hareketler üzerine çalışmakta ve yazılar yayımlamaktadır.

 

Konuşmacılar

Nilgün Yorgancılar Erekli (Aydın Doğan Vakfı, Eğitim Müdürü)

İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde lisans eğitimini, Davranış Bilimleri bölümünde ise yüksek lisansını tamamladıktan sonra Milliyet Gazetesinde işe başladı. 2005 yılında başlatılan Baba Beni Okula Gönder seferberliğinin koordinasyonunda görev aldı. Uzun yıllar kız çocuklarının eğitimi alanında yürütülen çalışmaların içinde yer aldı. 2015 yılında Aydın Doğan Vakfı’nda Eğitim Müdürü olarak çalışmaya başladı. “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” başlığı altında kız çocuklarının güçlenmesi alanında çalışmaya devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.

 

Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu (Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi)

Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesidir. Michigan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans öğrenimini tamamladıktan sonra Klinik Psikoloji doktora derecesini Boston Üniversitesi’nden aldı. Son dönemlerde çocuğun iyi olma hali üzerine çalışmalarda yer almıştır. Ayrıca erken çocukluk gelişimi üzerine ebeveyn eğitimi programı geliştirip etki analizi çalışması yürütmektedir. Geçmişte çocuk koruma mekanizmaları ve önleme çalışmaları ve çocuk yoksulluğu ile risk çağındaki gençlerin psiko-sosyal gelişimine katkı sağlayacak birebir mentorluk programı uygulamıştır. Ayrıca yetişkinlerle psikoterapi yapmaktadır ve psikoterapi süpervizyonu vermektedir.

 

Sudenur Ar, Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Lisesi, (11. Sınıf Gazetecilik Alanı Muhabirlik Dalı Öğrencisi)

11 Temmuz 2005 yılında İstanbul Bakırköy’de doğdu. İlkokula Türk İsveç Kardeşlik İlköğretim okulunda başladı, Koza İlköğretim okulunda bitirdi. Ortaokulu Dr. Refik Saydam Ortaokulunda okudu. 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında Bahçelievler Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Teknik Programı Gazetecilik alanında eğitim almaya başladı. 9. Sınıfta çeşitli projelerde görev aldı. Bunlardan biri Sıfır Atık projesi kapsamında kurulan “Çevre Melekleri” grubuyla yapılan çalışmalardı. Bir diğeri okulun kendi projesi olan “Genç Eller, Temiz Sahiller” projesinde sahil temizliği çalışmalarıydı. Okulumuz tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından kabul edilen TÜBİTAK 4006 projesine “Boyutlar Arası Yolculuk” başlıklı Matematik projesiyle katıldı. İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ağaçların Adları İstanbul-Yeşili Koruyan Ağaç Dostu Okul” projesinde yer aldı. Okul bünyesinde kurulan “Devamsızlığı Önleme Komisyonu”nda görev aldı. Bu eğitim yılını 9. Sınıflar içinde 2. olarak bitirdi. 10. Sınıfın ilk döneminde çeşitli okul gezilerine katıldı. “İstanbul’u Okuyorum” projesine katıldı. Birinci dönemi dönem birincisi olarak bitirdi. İkinci dönem pandemi dolayısıyla başlayan uzaktan eğitim sürecinde Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından online yapılan yarışmalara katıldı. Dönem sonunda okulumda EBA birincisi oldu.  11. Sınıfa Muhabirlik dalı öğrencisi olarak devam etmektedir. Uzaktan eğitim sürecinde Türkiye Ulusal Ajans’ı tarafından kabul gören ERASMUS KA2 projesinde yer almaktadır. Ayrıca okul arduino kulübünde aktif çalışmalara devam etmektedir. Bunların dışında Taekwondo sporu ile ilgilenmekte olup, yeşil kuşak sahibidir. Pandemi dolayısıyla spor salonlarının kapanması sonucu taekwondoya ara vermek zorunda kaldı. Hâlâ uzaktan eğitimde okul derslerinin yanı sıra üniversiteye hazırlık çalışmalarına devam ediyor.

 

Seval Binici (Türkçe Öğretmeni, Değişim Elçisi)

2008 yılında Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünden mezun oldu. 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaya başladı. Binici, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisidir.

 

Tarih
2021-01-21 20:00 - 21:00
╲╱