GERİ

Tasarım Odaklı Düşünme: Öğretmenler için Öğretmenler Tarafından

Kasım 06, 2020

HundrED 2020 Innovation Summit kapsamında, Öğretmen Ağı ve HundrED ortaklığında:

Hundred_Logo.png

 

"Her gün karşılaştığımız problemleri yeni bir bakış açısıyla çözmek mümkün mü?” 

Bir öğretmen, meslek hayatı boyunca çözülmesi güç pek çok problemle karşı karşıya kalıyor. İçinde yaşadığımız dünyada gittikçe karmaşık hale gelen ve kronikleşen bu problemlere çözüm üretmek için, yenilikçi ve yaratıcı düşünmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. 

Tasarım odaklı düşünme, öğretmenlerin yaratıcı özgüvenlerinin artması ve problemlere karşı farklı bir bakış açısı kazanması için, karşılaştıkları sorunlara yaratıcı çözümler geliştirebilecekleri yeni bir yöntem sunuyor. Yöntem, eğitimde farklı bakışlar açılarını benimsemek, kalıcı gözüken sorunları yeniden tanımlamak, bu sorunlara bakış açısını değiştirmek ve yaratıcı çözümler üretmeyi mümkün kılıyor.

HundrED Türkiye Sorumlusu Sibel Yalı ve Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Meriç Dönmez tarafından yürütülen bu atölye çalışmasında, tasarım odaklı düşünmenin ilkelerini ve basamaklarını inceleyerek, HundrED ve Öğretmen Ağı topluluklarından yaratıcı inovasyon örneklerini ve bu alanda üretilen kaynakları atölye sonunda tüm katılımcılar ile paylaştık. Sınıflarda yaratıcı özgüveni tetikleyecek küçük örnekleri birlikte deneyimlediğimiz bu atölye, branş ve kademe fark etmeksizin tüm öğretmenlere ve ilgilenen eğitimin tüm paydaşlarına açık olarak gerçekleşti.

 

 

 

sibel

Sibel Yalı Hakkında:

Boğaziçi Üniversitesi, Tarih Bölümü'nden "Osmanlı Modernleşmesi ve Japon Toplumu Karşılaştırması" tezi ile 2000 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını "Bilgi Yönetimi ve Türkiye Örneği" çalışması ile Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 2002 yılında tamamladı. Ortaöğretim kurumlarında kısa süre öğretmenlik yaptı. "Türkiye'nin Sosyo-Kültürel Yapısı" başlığı altında lisans dersleri verdi. Eğitim, kadın ve çocuk konulu projeler için proje yazımı, kaynak geliştirme ve mentörlük faaliyetlerinde bulundu. Yenilikçi tarih eğitimi alanı ağırlıklı olmak üzere tarihsel düşünme üzerine makaleler kaleme aldı. Dünyada Tarihçilik, Dünyada Türk İmajı ve Kanıt Temelli Öğrenme gibi kitaplara katkıda bulundu. Post-truth (hakikat ötesi) kavramının tarihsel ve güncel yansımaları ile ilgilendi ve bu alanda "Gerçekte(n) Öyle Mi Olmuş? Post-Truth Zamanlarda Tarihin Temsili" başlığını taşıyan ortak bir çalışma hazırladı. Çalışmalarına İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde devam etmekte, HundrED Türkiye Sorumlusu ve Akademi Üyesi olarak faaliyet göstermekte; Türk Tarih Eğitimi Dergisi'nde (TUHED) alan editörlüğü yapmaktadır. Evli ve iki çocuk annesidir.

 

meric

Meriç Dönmez Hakkında:

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Bölümünü 1998 yılında tamamladı. Bir süre banka ve özel kurumlarda çalıştı. 2002 yılında MEB’de Özel Eğitim Öğretmenliği’ne başladı. Halen Rehberlik Öğretmen olarak çalışmaktadır. Bunun yanında AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı), Baba Destek Programı eğitimcisi ve saha danışmanı, ÖRAV (Öğretmen Akademisi Vakfı) Kısmi Zamanlı Eğitimci, İyi Babalar Platformu babalık savunuculuğu üzerine yetişkin eğitimi alanında çalışmakta; Öğretmen Ağı’nda Değişim Elçisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

 

 

 

Tarih
2020-11-06 20:00 - 20:45
╲╱