GERİ

SIRADIŞI OKUMALAR: BİR GÖRSEL OKUMA YÖNTEMİ

Ekim 13, 2020

 

Bir metni ya da kitabı okumanın ve anlatılanlarla ilgili düşüncelerini ifade etmenin eğlenceli yolları nelerdir? Bir çalışmada eğlenirken düşünmenin, bir fikri tasarlamanın, somut ve soyut düşünce arasında bağlar kurmanın, esnek ve yaratıcı düşünmeyi yapılandırmanın yöntemleri neler olabilir?

Sıradışı Okumalar projesinde kullanılan okuma yaklaşımı 21. Yüzyıl öğrenme çerçevesi içindeki “Öğrenme ve Yenilik (4C) Becerileri”ni kapsayan bir okuma modelini yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Bu yaklaşım aynı zamanda 21. Yüzyıl öğrenme çerçevesinde önerilen alternatif ölçme değerlendirme araçları için de bir model oluşturmaktadır. Sıradışı okuma çalışmalarında, akıl yürütmeye, sistemli düşünmeye, yargılamaya, karar vermeye, sorun çözmeye, yaratıcı düşünmeye, başkaları ile yaratıcı çalışmalar yapmaya, yenilikleri uygulamaya, iletişim kurmaya ve işbirliği içinde çalışmaya dair beceriler farklı “okur yazarlık” biçimleriyle birleşmektedir. 

Sıradışı okuma yakşımı projesini tanımak, bütüncül okuma becerilerini konuşmak ve beceri odaklı dersler yapılandırmayı tartışmak üzere “Sıradışı Okumalar: Bir Görsel Okuma Yöntemi” başlıklı Karşılaşmalar etkinliğinde buluştuk. Nilay Yılmaz’ın konuşmacılığında, Öğretmen Ağı Değişim Elçileri’nden Mehmet Akif Ceylan’ın moderatörlüğündeki etkinliğimiz, 13 Ekim saat 20:00-21:30 arasında çevrimiçi olarak gerçekleşti. 

Karşılaşmalar, öğretmenlerin ya da farklı disiplinlerden kişilerin, ilham veren bir konuşma yaptığı ve katılımcılarla soru-cevap bölümü içeren etkinliklerdir. Dijital Karşılaşmalar Türkiye’nin her yerinden eğitimcilerin katılımına açık ve ücretsizdir.

 

 

 

nilay

Nilay Yılmaz Hakkında:

1992’de Anadolu Üniversitesi İngiliz Dili ve Öğretimi Bölümü’nden mezun olan Nilay Yılmaz, yüksek lisansını yabancı diller, doktora eğitimini ise Türkçe öğretimi ve çocuk edebiyatı üzerinde yaptı. 24 yıl devlet ve vakıf üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. MEB hizmet içi eğitim programlarında, AB projelerinde, STK’larda, ERG, ÖRAV, çocuklar için felsefe (P4C) vb. eğitim platformlarında okuma kültürü, eleştirel ve yaratıcı düşünme konuları üzerine yapılan çalışmaların yetişkin eğitimlerinde uzman eğiticilik yapan Yılmaz, yaratıcı okuma ve yazma konusunda eğitim almak isteyen kurumlarla ve eğitimcilerle çalışıyor; yaratıcı düşünme becerileri ile ilgili uygulamalı eğitimler ve atölye çalışmaları düzenliyor; eğitim danışmanlığı yapıyor.                        

 

mehmet_akif

Mehmet Akif Ceylan Hakkında:

Ceylan, 1983 Hatay Hassa doğumludur. İlk öğrenimini İskenderun’da ve orta öğrenimini Düziçi Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği (2002-2006) bölümünü bitirdi. 14 yıldır Şanlıurfa, Hatay ve İstanbul’da görev yaptı. Ceylan, Sporun ve oyunun çocukların hayatında büyülü bir etkisi olduğuna inanıyor. Okuma kültürünün gelişmesi için bulunduğu okullarda okuma kampanyaları yapmaktadır. Müze sevdalısı ve 2 çocuk babasıdır. Halen Ankara Keçiören Yunus Emre İlkokulu’da görev yapmaktadır. Öğretmen Ağı’nda Değişim Elçisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir

 

 

Tarih
2020-10-13 20:00 - 21:30
╲╱