GERİ

PSİKOLOJİK AÇIDAN ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELER

Haziran 10, 2020

 

Türkiye’de ve dünyada özel gereksinimli bireylerin oranları her geçen gün artmakta, değişen dünyada engellilik hakları tekrar sorgulanmakta ve güncellenmektedir. Karşılaşılan erişilebilirlik problemleri, ekonomik ve psikolojik sorunlar, anne ve baba rollerinin ve sorumluluklarının değişim göstermesi, uzman desteğinin yetersizliği veya ulaşılamaması, akrabaların, sosyal çevre ve arkadaşların bakış açısı gibi pek çok durum hem özel gereksinimli bireyleri hem de ailelerini olumsuz anlamda etkilemektedir. Bu nedenle ailelere yönelik psikolojik deste çalışmaları onların ihtiyaçlarını  anlamaya dönük araştırmalar önem kazanmaktadır. 

Psikolojik Açıdan Özel Gereksinimli Çocuğu Olan Aileler” buluşmasında, özel gereksinimli çocuğu olan ailelerin psikolojik durumlarına ilişkin araştırma ve deneyimlerimizi paylaştık. Etkinlik, 10 Haziran Çarşamba çevrimiçi olarak gerçekleşti. Etkinliğin yürütücülüğünü, Değişim Elçilerinden İsmail Örnek ve Mehmet Cemal Yıldız; moderasyonunu ise Değişim Elçilerinden Şeyma Büyükurvay üstlendi. 

Dijital Deneyim Paylaşımı, öğretmenlerin, ortak bir tema etrafında duygu ve düşüncelerini, görüş ve deneyimlerini, gözlemlerini ve sınıf içi pratiklerini paylaştıkları etkinliklerdir. Etkinlikler Türkiye’nin her yerinden katılıma açık ve ücretsizdir, ancak katılım kontenjan ile kısıtlıdır.

 

İsmail Örnek Hakkında

1975 Hatay Erzin doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Afyon, Konya, Osmaniye ve Hatay’ da yaptı. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik(1992-1994); Uludağ Üniversitesi TBMYO Bilgisayar Programcılığı (1994-1998) ve Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği (1999-2004) bölümlerinde okudu.

2011’den bu yana M.E.B’te Rehber Öğretmen olarak çalışan Örnek, Psikososyal Müdahale, Kapsayıcı Eğitim, Engelli Hakları, Özel Eğitimde Cinsel Eğitim, Engelli Aileleri için Psikososyal Destek, Çocuk ve Oyun, Yetişkin Eğitimi gibi alanlarda M.E.B., UNICEF, Öğretmen Ağı ile çalışmalar yürütmektedir.



Mehmet Cemal Yıldız Hakkında

Adana’da doğdu, İzmir’de büyüdü. Lisans ve yüksek lisansını Mersin Üniversitesi PDR bölümünde tamamladı. Çukurova Üniversitesi PDR alanında doktora programına devam ediyor. Doktora derslerinde özel gereksinimli çocukların annelerinin psikolojik iyi oluşları üzerine ve özel gereksinimli çocukların kardeşlerine yönelik grupla psikolojik destek programı yazıyor ve uygulamalara başlamayı planlıyor. Türk PDR Derneği Mersin şubesi başkan yardımcısı. MEB’e bağlı bir ortaokulda okul psikolojik danışmanı olarak çalışmaya devam ediyor. Öğretmen Ağı’da Değişim Elçisi olarak çalışmalarını sürdürüyor. 

 

Şeyma Büyükurvay Hakkında

1996'da doğdu. Hacettepe Üniversitesi-Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nden 2018'de mezun oldu. İzmit Rehberlik ve Araştırma Merkezinde çalışıyor. Farklılıkların zenginliği ve saygıya dair değişim için, birlikte çalışmanın ve sivil toplum çalışmalarının temel olduğunu düşünüyor. Mesleki alanı ile çocuk ve engelli hakları savunuculuğunu birleştiren çalışmalarda üretken hissediyor.

 

 

Tarih
2020-06-10 17:00 - 18:30
╲╱