GERİ

DERSLERDE YAŞÇILIĞI VE YAŞ AYRIMCILIĞINI KONUŞMAK

Nisan 3, 2020

 

Yaş temelli ayrımcılık, insanların atfedildikleri yaş kategorileri sebebiyle ayrımcılığa uğramasıdır. İnsanlar çocuk, genç veya yaşlı görüldükleri için ayrımcılığa uğrayabilir. 

Koronavirüs salgını nedeniyle 'yaşlı' bireylere karşı ayrımcı söylem daha da ön plana çıktı. Kadınları dezavantajlı duruma düşüren cinsiyetçilik gibi yaşçılık da, yaş grupları arasında eşitsizliği meşrulaştıran bir ideolojidir. Peki bu konuyu, eğitim ortamlarımızda nasıl tartışabiliriz? Kenan Çayır’ın konuşmacı ve Değişim Elçilerinden Sevilay Eş Şengül’ün moderatör olduğu Karşılaşmalar etkinliği, 3 Nisan Cuma çevrimiçi (webinar) olarak gerçekleşti. 

Karşılaşmalar, öğretmenlerin ya da farklı disiplinlerden kişilerin, ilham veren bir konuşma yaptığı ve katılımcılarla soru-cevap bölümü içeren etkinliklerdir. Dijital Karşılaşmalar Türkiye’nin her yerinden eğitimcilerin katılımına açık ve ücretsizdir, ancak katılım kontenjanla kısıtlıdır.

 

Kenan Çayır Hakkında

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür. Çayır, Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Avrupa Konseyi ve EIP Sloveyna’nın ortaklaşa düzenledikleri insan hakları eğitimi seminerlerine ve Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü’nün eğitici eğitimi seminerlerine katıldı; bu alanda sertifikalar aldı. Tarih Vakfı’nın Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi’nde öğretmenlere ve ders kitabı yazarlarına yönelik eğitimler verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Eğitim Reformu Girişimi’nin birlikte düzenledikleri “Düşünme gücü” adlı öğretmen eğitimi projesinde uzman eğitici olarak çalıştı. Farklı sivil toplum kuruluşlarının demokratikleşme ve insan hakları eğitimi alanındaki projelerinde danışmanlıklar yaptı. Ders kitapları, yurttaşlık, insan hakları eğitimi ve İslami hareketler üzerine çalışmakta ve yazılar yayımlamaktadır. 


Sevilay Eş Şengül Hakkında

2006'da Buca Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği'nden mezun oldu.Şu an Beykoz Paşabahçe Ortaokulu'nda Türkçe Öğretmenliği yapıyor. Fotoğrafçılık, yaratıcı drama başta olmak üzere farklı alanlarda eğitimler aldı.2012-2015 yıllarında SEÇBİR'in "Ayrımcılık", "Engelli Ayrımcılığı" başlıklı programlarında yer aldı.2017'den beri Öğretmen Ağı'nda öğreniyor, besleniyor, üretiyor. Fotoğraf, resim, dikiş, tasarım,  bitki yetiştiriciliği en keyifli uğraşları; yeni yerler keşfetmek, okumak, öğrenmek en büyük tutkuları arasında.

 

 

 

 

 

 

 

Tarih
2020-04-03 14:00 - 15:30
╲╱